Știți acele zile când platformele sociale sunt inundate de fotografii spectaculoase, cu răsăritul sau apusul? Mulți dintre noi am și postat astfel de fotografii impresionante, ori ne-am mulțumit doar să admirăm măreția naturii. Acel soare supradimensionat, portocaliu sau roșu, ce stă parcă să cadă pe Pământ, dar mai ales luminile colorate dispersate pe cer.

Acest fenomen poartă numele de ”Dispersia Rayleigh”. Acesta apare din polarizarea electrică a particulelor luminoase. Ce se întâmplă concret? Atunci când lumina soarelui lovește molecule de gaz, precul azotul sau oxigenul, lumina de lungimi de undă mai lungi – roșu, galben și portocaliu – trece ușor, în timp ce lumina de lungimi de undă mai scurte – albastru și violet – este absorbită și apoi dispersată în toate direcțiile de moleculele de gaz.

Când privești cerul în timpul zilei, această lumină albastră și violetă împrăștiată ajunge la ochii tăi. Cu toate acestea, ochiul uman este mai receptiv la frecvențele albastre decât frecvențele violete, și de aceea vedem cerul albastru.

Echipa de Comunicare a CMIPB.

Leave a reply