În lumea iluminatului există termeni pe care îi auzim frecvent în viața noadtră de zi cu zi, dar de multe ori nu știm ce reprezintă. Astăzi vom încerca să explicăm câțiva dintre acești termeni.

Ce este indicele de redare a culorilor?

Efectul unei surse de lumină asupra aspectului culorii este exprimat prin indicele de redare a culorii – CRI – (Ra), pe o scală de la 0 la 100. Acest indice este o măsură de corespondență între culoarea naturală a unui obiect și modul în care acesta apare iluminat de o anumită sursă de lumină.

Ce este Unghiul Fasciculului de lumină?

În funcție de mediul de utilizare, lămpile au unghiuri ale fasciculului diferite. Proiectoarele oferă, de obicei, fascicule de lumină înguste, intense, care pot fi direcționate pentru a lumina cu precizie o anumită zonă. Pe de altă parte, majoritatea corpurilor de iluminat rezidențiale și stradale sunt proiectate pentru a oferi iluminare uniformă și distribuită pe suprafețe extinse. Prin urmare, unghiul fasciculului este nimic altceva decât măsurarea distribuției luminii.

Ce înseamnă RVA (în engleză RGB)?

Acronimul RVA este denumirea prescurtată, a modelului cromatic roșu-verde-albastru. Și când vine vorba de iluminare, LED-urile RVA deseori îmbină aceste culori pentru a produce peste 16 milioane de nuanțe de lumină diferite.

Echipa de Comunicare a CMIPB.

Leave a reply