Iluminatul public de calitate este esențial pentru îmbinarea vieții diurne cu cea nocturnă. Tehnologia LED este, evident, tehnologia viitorului în ceea ce privește sistemul de iluminat public. Însă pentru ca SIP să fie într-o continuă transformare, proiectarea iluminatului stradal trebuie adaptat la rândul său la tendințele actuale.

Pentru ca serviciul de iluminat public să fie unul de calitate, specialiștii în domeniu susțin că acesta trebuie să răspundă la patru întrebări esențiale, pe care le vom trece în revistă în zilele următoare.

Cum determinăm nivelul de luminozitate corect al unei străzi?

În zonele publice, cantitatea și tipul de trafic determină ce clasă de iluminat poate fi folosită. Municipalitățile și orașele europene decid asupra acestor clase de iluminat, bazându-se pe liniile directoare de proiectare a iluminatului stradal.

În practică, clasa de iluminat (de la 1 la 6) determină orarul de funcționare și nivelul de luminozitate necesar. În București, pe arterele principale, clasa de iluminat ar putea ajunge la 1 sau 2 și pe străzile secundare scade la 5 sau 6.

Este necesară personalizarea luminilor stradale?

Chiar și după determinarea clasei de iluminat, fiecare stradă are caracteristicile sale unice. Spre exemplu, există diferențe mari în lățimea drumului, distanța și înălțimea stâlpilor. Din cauza diferențelor, corpurile de iluminat au nevoie de personalizare pentru a asigura un iluminat de înaltă calitate pe fiecare stradă. De obicei, personalizarea are legătură cu luminozitatea necesară, cu design-ul lămpilor, sau cu ambele.

În ce specificații tehnice trebuie să se înscrie lămpile?

Rezistența corpurilor de iluminat este vitală. În aer liber, corpurile de iluminat sunt întotdeauna expuse la condiții grele, inclusiv căldură, frig și umiditate sporită. Cel mai important factor care afectează durata de viață a corpurilor de iluminat cu LED este căldura. Astfel capacitatea de disipare a căldurii este primul criteriu în alegerea unei lămpi. Alte caracteristici sunt construcția din materiale reciclabile, ușurința de realizare a mentenanței si reparațiilor, perioada de garanție, compatibilitatea cu specificațiile „Smart City” și rezistența la intemperii și vandalism.

Cum ne putem pregăti pentru evoluția tehnică din viitor?

Peste tot în lume, orașele evoluează rapid, iar conceptul de „Smart City” este tot mai mult discutat. Pentru oricine se ocupă de iluminatul public, compatibilitatea și interoperabilitatea iluminatului și a diferitelor aplicații „Smart City” au devenit domenii de interes.

Deși armonizarea și standardizarea luminilor este recomandată la scară largă, acestea nu se aplică și la interconectarea dispozitivelor tehnice. Astfel, trebuie să ne asigurăm că luminile stradale cu LED-uri pot fi ușor adaptate pentru nevoile viitoare.

Echipa de Comunicare a CMIPB.

Leave a reply